2015. március 7., szombat

Könnyű, friss, gyümölcsös mascarpone torta





Ma különleges nap van, mivel közösen készítünk egy nagyon finom, könnyű, gyümölcsös tortát a párommal ♥  A receptet Ő találta ki, én csak segítek neki a megvalósításban. Amolyan utószülinapi torta ez számomra. Születésnapom előtt megkérdezte, milyen tortát szeretnék. Annyit mondtam, hogy valami gyümölcsöset...Így született meg a fejében ez a recept, amit közösen alkottunk meg ;) Fogadjátok sok szeretettel! :)

Hozzávalók:
-18 cm átmérőjű formához-

Linzertészta:

-38 dkg búzaliszt
-25 dkg puha vaj
-12 dkg porcukor
-10 g vaníliás cukor
-3 tojás sárgája
-1 citrom héja

Piskóta:

-2 tojás
-10 dkg cukor
-6 evőkanál víz
-10 dkg liszt
-6 g sütőpor

Krém:

-250 g mascarpone
-5 evőkanál cukor
-2 evőkanál víz
-200 g gyümölcs( én áfonyát használtam)
-2,5 dl tejszínhab
-1/2 citrom leve
-citromhéj
-20 g étkezési zselatin

Egyéb:

-eperlekvár
-néhány szem eper
-gyümölcs(díszítéshez)
-mandula(díszítéshez)




Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ez az adag sok lesz ehhez a pici tortához, nyugodtan használhatjuk a felét a megadott hozzávalóknak, de én a maradékot mindig le szoktam fagyasztani és ha kell, mindig kéznél van. 

A linzertésztából akkora kerek lapot nyújtunk amekkora a tortaformánk, majd 15 perc alatt 200 fokon megsütjük. ( Figyeljünk oda, ne süssük túl különben nagyon törni fog. Ha már szép barnás színű a teteje, jó lesz, mert a sütőből kivéve még keményedni fog.) Ha teljesen kihűlt akkor a formából kivéve félretesszük egy kicsit. 

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a langyos vizet. Alaposan elkeverjük. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát és 180 fokon körülbelül 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütőformából kivéve hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 2 darabba)


Közben elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a citrom héjával és levével. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A gyümölcsöt 5 evőkanál cukorral és 2 evőkanál vízzel közepes lángon főzni kezdjük körülbelül 20 percig.
Ezután az egészet leturmixoljuk, majd újra visszaöntjük az edénybe és további 10-15 percig sűrítjük közepes lángon. ( kevergessük sűrűn nehogy leégjen az alja). A főzőlapról levéve langyosra hagyjuk hűlni. Ekkor keverjük bele a zselatin.( Erre mindenképp figyeljük, mert ha túl forró vagy túl hideg folyadékba keverjük akkor nem fog megkötni! )
Ha jól elkevertük a langyos gyümölcsszószban a zselatint, akkor hozzákeverjük a mascarponéhoz majd ehhez hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot.


Eprecskék

Darabolás


A torta összeállítása:

A linzertésztát visszahelyezzük a sütőkarikánkba. Megkenjük eperlekvárral és cikkekre vágott eperszeleteket fektetünk rá. Erre helyezünk egy piskótalapot. A piskótalapra rákenjük a krémet, majd az egészet befedjük a második piskótalappal és hűtőbe téve pár órát hagyjuk összeállni szépen az egészet. :) Ezután felvert eltávolítjuk a sütőformát és felvert tejszínnel körbekenjük a tortát. Mindenkire rá van bízva a díszítés. Mi most mandulaforgáccsal és bogyós gyümölcsökkel díszítettük a tortát. :)


Díszítés 

Díszítés♥


Megjegyzés: Ha normál 24 cm átmérőjű tortát szeretnénk készíteni akkor körülbelül másfélszeres mennyiséget vegyünk mindenből.







Szeletelve


Jó étvágyat hozzá! :)

Évi



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése