Ma különleges nap van, mivel közösen készítünk egy nagyon finom, könnyű, gyümölcsös tortát a párommal ♥ A receptet Ő találta ki, én csak segítek neki a megvalósításban. Amolyan utószülinapi torta ez számomra. Születésnapom előtt megkérdezte, milyen tortát szeretnék. Annyit mondtam, hogy valami gyümölcsöset...Így született meg a fejében ez a recept, amit közösen alkottunk meg ;) Fogadjátok sok szeretettel! :)
Hozzávalók:
-18 cm átmérőjű formához-
Linzertészta:
-38 dkg búzaliszt
-25 dkg puha vaj
-12 dkg porcukor
-10 g vaníliás cukor
-3 tojás sárgája
-1 citrom héja
Piskóta:
-2 tojás
-10 dkg cukor
-6 evőkanál víz
-10 dkg liszt
-6 g sütőpor
Krém:
-250 g mascarpone
-5 evőkanál cukor
-2 evőkanál víz
-200 g gyümölcs( én áfonyát használtam)
-2,5 dl tejszínhab
-1/2 citrom leve
-citromhéj
-20 g étkezési zselatin
Egyéb:
-eperlekvár
-néhány szem eper
-gyümölcs(díszítéshez)
-mandula(díszítéshez)
Elkészítés:
A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ez az adag sok lesz ehhez a pici tortához, nyugodtan használhatjuk a felét a megadott hozzávalóknak, de én a maradékot mindig le szoktam fagyasztani és ha kell, mindig kéznél van.
A linzertésztából akkora kerek lapot nyújtunk amekkora a tortaformánk, majd 15 perc alatt 200 fokon megsütjük. ( Figyeljünk oda, ne süssük túl különben nagyon törni fog. Ha már szép barnás színű a teteje, jó lesz, mert a sütőből kivéve még keményedni fog.) Ha teljesen kihűlt akkor a formából kivéve félretesszük egy kicsit.
Közben elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a citrom héjával és levével. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A gyümölcsöt 5 evőkanál cukorral és 2 evőkanál vízzel közepes lángon főzni kezdjük körülbelül 20 percig.
Ezután az egészet leturmixoljuk, majd újra visszaöntjük az edénybe és további 10-15 percig sűrítjük közepes lángon. ( kevergessük sűrűn nehogy leégjen az alja). A főzőlapról levéve langyosra hagyjuk hűlni. Ekkor keverjük bele a zselatin.( Erre mindenképp figyeljük, mert ha túl forró vagy túl hideg folyadékba keverjük akkor nem fog megkötni! )
Ha jól elkevertük a langyos gyümölcsszószban a zselatint, akkor hozzákeverjük a mascarponéhoz majd ehhez hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot.
A torta összeállítása:
A linzertésztát visszahelyezzük a sütőkarikánkba. Megkenjük eperlekvárral és cikkekre vágott eperszeleteket fektetünk rá. Erre helyezünk egy piskótalapot. A piskótalapra rákenjük a krémet, majd az egészet befedjük a második piskótalappal és hűtőbe téve pár órát hagyjuk összeállni szépen az egészet. :) Ezután felvert eltávolítjuk a sütőformát és felvert tejszínnel körbekenjük a tortát. Mindenkire rá van bízva a díszítés. Mi most mandulaforgáccsal és bogyós gyümölcsökkel díszítettük a tortát. :)
Megjegyzés: Ha normál 24 cm átmérőjű tortát szeretnénk készíteni akkor körülbelül másfélszeres mennyiséget vegyünk mindenből.
Jó étvágyat hozzá! :)
Évi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése